Meny
Randi Christel Andreassen, R&D Manager

Bygger skreddersydd bakteriofag-lab i Lofoten

18.09.2024 | Tekst: Pressemelding
Randi Christel Andreassen har fått oppdraget med å bygge opp Norges eneste forskningslaboratorium dedikert til bakteriofager.
I januar 2025 skal laben være operativ og jeg vil ha flere nye ansatte sammen med meg, sier Andreassen, nyansatt R&D Manager i ACD Pharma, i en pressemelding.

ACD Pharma står foran en ny milepæl i arbeidet med bakteriofager som verktøy mot antibiotikaresistens. FoU-laben som nå etableres i Lofoten Bio Centre på Leknes, skal akselerere utviklingsarbeidet knyttet til nye biokontrollprodukter og legemidler basert på bakteriofager. Selskapet har tidligere lansert planer om å bygge verdens første bakteriofagfabrikk med GMP-godkjenning samme sted, men prioriterer i første omgang etableringen av forskingslaboratoriet.

All forskningsaktiviteten vår har så langt foregått ved avdelingen vår tilknyttet NMBU på Ås, hvor vi har et verdensledende fagmiljø som har levert fantastiske resultater over mange år. Den forskningsgruppen vil fortsette som før, og samarbeide tett med fagmiljøet vi nå skal bygge opp i Lofoten, sier Andreassen.

Les også: - Hvem bor i boligene i Lofoten?

Bakgrunn fra USA
Hun er ikke ukjent med å bygge lab, og har blant annet bakgrunn fra Tufts University i Boston, hvor hun som Associate Director Biomedical Engineering bygde opp TUCCA, et Centre of Excellence for interdisiplinær forsking og utvikling. Før dette tilbrakte hun tre år som doktorgradsforsker hos Nofima hvor hun forsket på bærekraftig produksjon av proteiner og bioaktive peptider til bruk i biologisk produksjon. Doktorgraden hun har fra det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo fulgte en master i molekylær- og kreftbiologi fra universitetets biovitenskapelige fakultet.

Det har vært en spennende reise, fra å ha startet innen kreftforskning der fokuset er på å drepe celler, til å bruke cellesystemet til å produsere proteiner. Nå gleder jeg meg stort til å få bidra i arbeidet med bakteriofager som verktøy mot antibiotikaresistens. Her leder ACD Pharma an i en av de største globale folkehelseutfordringene vi står overfor. Vi trenger utvilsomt flere tilnærminger for å håndtere antibiotikaresistens, og bakteriofager er noe som virker, sier Andreassen.

Les også: Widerøe - Nye flyruter

Satser på bakteriofager
Laben hun nå bygger på Leknes skreddersys til forskning og utvikling på bakteriofager.

Dette blir Norges eneste rene bakteriofag-lab, og starten på et større fagmiljø som eieren av ACD Pharma ønsker å bygge opp i Lofoten. Vi er nå i gang med rekruttering av både labteknikere og spesialister. Etter planen skal vi ha to ansatte på plass i allerede i januar, og fortsette rekrutteringen gjennom 2025, sier hun.

ACD Pharma har i dag to bakteriofagprodukter i markedet. Biokontrollproduktene Custus YRS og Custus MVS brukes til vannbehandling i fiskeoppdrett, ved å slå ut forekomst av bakteriene som kan gi yersiniose og vintersår hos oppdrettslaks.

Bakteriofager har mange potensielle bruksområder, både som et rent behandlingsalternativ til antibiotika, men også som Custus-produktene, ved å behandle miljøet med bakteriofager for å hindre sykdomsutbrudd og påfølgende antibiotikabehandlinger. For ACD Pharma er begge interessante, og vi har en tydelig strategi inn mot også humanmedisin, sier hun.

Bli medlem du også! 
Nytt om navn

LES FLERE NYHETER