Nyhetsbrev 1/2023 fra Reiselivsrådet
Næringsministeren kom med gode nyheter om å la Lofoten være en destinasjon som får prøve ut besøksbidrag for tilreisende. Destinasjon Lofoten har jobbet med denne problemstillingen lenge og det er viktig at vi støtter opp om deres arbeid i samarbeid med Lofot-kommunene. Løsningen på innhenting av avgiften må gjelde alle uansett reisemåte, aktiviteter og alle overnattingsalternativer. Viktig at innkrevingen av besøksbidraget ikke legges på den enkelte aktivitets- eller overnattingsbedrift. Daglig leder i Destinasjon Lofoten har gitt noen føringer som vi får håpe at næringsdepartementet legger vekt på. Økt trafikk krever mer tilrettelegging og vedlikehold og det vil ikke være rimelig at kommunene må ta hele belastningen.
Rekrutteringsarbeid
Mangelen på kvalifisert arbeidskraft viser seg tydelig nå etter pandemien, men er ikke av ny dato. Problemet har oppstått for mange år siden og næringen, også i Lofoten, har vært avhengig av å rekruttere arbeidskraft utenfor Norge.
Etter hvert som flere ønsker å besøke Lofoten vil det være behov for kvalifisert arbeidskraft som også kjenner vår region, og gir gode opplevelser med aktiviteter og historiefortelling. Vi vil da være avhengig av ungdom som velger de utdanningsløpene som våre videregående skoler og fagskolen for reiseliv kan tilby for å bli dyktige fagarbeidere, men også at elevgrunnlaget er slik at Nordland Fylkeskommune kan opprettholde tilbudene. Skolene har brukt store ressurser med frigjorte lærerkrefter for å bygge opp antall søkere til linjene ved de videregående skolene i Lofoten, men her må hele næringen løfte i flokk.
Reiselivsrådet har derfor satt i gang et mer langsiktig arbeid med rekruttering til «Restaurant og matfag» og «Salg, service og reiseliv». Et forprosjekt er gjennomført for kort tid siden med støtte fra Askofondet, Vestvågøy kommune, Værøy kommune, TENK Lofoten og næringsforeningen. LoVe utvikling AS har vært engasjert i arbeidet med utarbeidelse av søknader til finansiering av forprosjektet, utarbeidelse av strategi for det videre arbeidet og søknadsskriving for rekrutteringsprosjektet. LoVe Utvikling har jobbet med mange reiselivsprosjektet bl.a. på Ballstad de siste årene og har bidratt godt inn i arbeidet, som styres av reiselivsrådet. Det har vært jobbet, og jobbes tett, med ansatte på Vest-Lofoten Vgs – Restaurant og matfag. Vi avventer nå svar på søknadene som er sendt, hvor vi håper at Samfunnsløftet til Sparebanken vil bidra i det langsiktige arbeidet.
YOU-messen på Leknes 3. februar
Alle medlemmene av næringsforeningen, som jobber med reiseliv og servering, er blitt invitert til å delta på en felles stand sammen med de videregående skolene for å presentere næringen og gi elevene som skal starte på videregående skole til høsten informasjon. Ni bedrifter blir sammen med de videregående skolene og fagskolen for reiseliv å finne på en felles stand med informasjon, aktiviteter og konkurranser på fredag. Messen blir besøkt av 10.-klassinger fra skolene i Vest-Lofoten i tillegg til elevene som går på Vest-Lofoten videregående skole.
Det er første gangen at næringen står samlet på denne måten og vi får lære og evaluere når arrangementet er avsluttet. Dette vil kunne være et element i den fremtidsrettede rekrutteringsaktiviteten vil skal og må gjøre.
Inspirasjonsdag
I samarbeid med TENK Lofoten, RM ved Vest-Lofoten Vgs. og noen bedrifter ønsker vi å gjennomføre en «inspirasjonsdag» for 15 elever i 10. klasse med tanke på søknader til skoleåret 2023/2024. Avklaring vil skje i løpet av kommende uke.
Leknes 29.01.2023
Foto: Audun Rasmussen, @mountainguide_lofoten
Reiseliv