Meny
Flyplassen på Leknes er blant de mest populære i landet.

1199 meters rullebane på Leknes

15.10.2024 | Tekst: Aleksander Nordahl
Vest-Lofoten Næringsforening leder prosjektgruppen som ser på muligheten for en forlenging av rullebanen på Leknes. Har du innspill?
I Lofotposten denne uken kom det frem at Vestvågøy kommune ser på muligheten for å forlenge rullebanen på Leknes til 1199 meter. Næringsforeningen er med i prosjektet og vil lede arbeidet. 

- Vi ser det som avgjørende å være i forkant av utviklingen av regionens infrastruktur. En utvidelse av rullebanen på Leknes lufthavn vil kunne åpne nye dører for både næringslivet, og vi mener dette er en nødvendig investering for å sikre Lofotens konkurranseevne i fremtiden, sier daglig leder Aleksander Nordahl i Vest-Lofoten Næringsforening. 

Ferske tall viser at kabinfaktoren, som forteller hvor fulle flyene er, er nærmere 90% på avgangene til og fra Leknes. Tar en bort det tidligste flyet er man godt over dette - altså fulle fly. Totalt forventes det at Leknes i år oppnår et høyere antall passasjerer enn før korona-perioden. Dette er et av de viktigste argumentene for at prosjektet nå settes i gang, rett og slett for å skape flere muligheter for næringslivet. I dag har vi et veldig bra tilbud av antall ruter fra Leknes, men lave priser, fulle flu og kun en destinasjon sørger for at tilbudet i sum er for dårlig.

- Den nåværende rullebanen på Leknes er en begrensende faktor for utviklingen av flytilbudet i Lofoten. En utvidelse vil øke sannsynligheten for konkurranse i markedet, noe som kan bidra til flere kommersielle avganger til andre destinasjoner enn Bodø, sier Nordahl. 

Les også: Widerøe - Nye flyruter

Vil ha innspill 

Det er nok mange argumenter for og imot en forlenging blant folk, og vi vil fremover komme med flere oppdateringer om fremdriften i prosjektet. Det planlegges også en samferdselskonferanse for å diskutere temaet i nærmeste fremtid.

Innen den tid har vi en sterk oppfordring til næringsliv og andre om å ta kontakt om en har innspill, tall eller annet som kan brukes i forbindelse med prosjektet. Det vi er ute etter er f.eks: 
  • Behov og bruksmønster:
    Hvordan vil en lengre rullebane og direkteruter påvirke deres bedrifter? Hva er behovene for forbedrede flyforbindelser både nasjonalt og internasjonalt?
     
  • Prioritere destinasjoner:
    Hvilke destinasjoner er viktigst for deres virksomhet? Foretrekkes det direkteruter til bestemte knutepunkter som Oslo, Kastrup eller London, eller andre mulige destinasjoner?
     
  • Logistikk og transportbehov:
    Hvordan vil bedre flyforbindelser påvirke logistikk- og transportkostnadene deres? Er det spesifikke utfordringer som en forlenget rullebane kan løse? 
     
  • Turisme og markedsføring:
    Hvordan kan utvidelsen bidra til å styrke Lofoten som turistdestinasjon? Innspill på hvordan næringslivet kan markedsføre regionen mer effektivt med forbedrede flyruter?
     
  • Miljø og bærekraft:
    Er det bekymringer eller forslag fra medlemmene knyttet til miljøpåvirkningene av utvidelsen? Hvordan kan prosjektet gjennomføres på en bærekraftig måte som ivaretar Lofotens natur?
     
  • Samarbeidsmuligheter:
    Hvilke partnerskap eller samarbeidsinitiativer kan styrkes eller utvikles med bedre tilbud? Er det potensiale for felles prosjekter mellom næringslivet og andre aktører?
Send gjerne innspill til post@vlnf.no 

Hold deg oppdatert på våre nettsider for videre utvikling.
Samferdsel

LES FLERE NYHETER