
Kampen om arbeidskraften blir tøffest i nord
- Skal vi lykkes i Lofoten, må vi tenke rekruttering som et felles løft. Vi konkurrerer ikke bare med hverandre, men med resten av landet. Da må vi tilby mer enn jobb: vi må tilby livskvalitet, fellesskap og framtidstro, sier styreleder i Vest-Lofoten Næringsforening, Arne Reiersen.
Les hele analysen her: Kampen om arbeidskraften blir tøffest i nord
Hovedfunnene i analysen:
- Antallet sysselsatte i Nord-Norge vil nå toppen allerede i 2026 og deretter falle år for år, mens landet som helhet først opplever nedgang etter 2036.
- Årsaken er primært demografien i Nord-Norge, med høy andel eldre og lav andel unge, som gir svak tilvekst til arbeidsstyrken.
- Totalt vil antall sysselsatte i Nord-Norge falle med mellom 5 og 14 prosent fram til 2050, avhengig av hvilken framskriving som legges til grunn.
- Offentlig sektor i Nord-Norge vil fortsette å vokse på grunn av et større behov innenfor helse- og omsorgstjenester – og en nasjonal ambisjon om å styrke både forsvar og beredskap.
- Dersom offentlig sektor lykkes med rekrutteringen, kan antall sysselsatte som er tilgjengelig for næringslivet i Nord-Norge falle med mellom 22 og 31 prosent fram til 2050.
- I regioner som Øst-Finnmark, Midt-Finnmark, Nord-Troms, Sør-Helgeland og Narvikregionen vil arbeidsstyrken i næringslivet halveres fram til 2050.
- Tromsøregionen og Vest-Finnmark er unntakene i Nord-Norge, med forventet vekst i sysselsetting.
- En sterk økning i arbeidsinnvandring er den eneste realistiske muligheten for å opprettholde antallet sysselsatte i Nord-Norge.
- Kampen om arbeidskraft kan føre til at offentlig sektor får rekrutteringsproblemer, og at modellen med generalistkommuner (som kan tilby et bredt spekter av offentlige tjenester) i distriktene kommer under press.
Generelt