Meny
Leknes havn brukes i dag flittig av både cruise- og lasteskip.

Vestvågøy tar grep om Leknes havn

26.09.2024 | Tekst: Aleksander Nordahl
Vestvågøy kommune ser et stort potensiale i havnesektoren og har nå besluttet å se på utviklingsmulighetene - særlig på Leknes havn. 
Denne uken var det kommunestyre i Vestvågøy kommune, og på sakslisten sto en sak om fortøyningstjenester på Leknes havn. Det endte opp med en debatt om hvor Vestvågøy vil med havnene sine. Det ble dermed vedtatt at en skal se på hvilke muligheter kommunen har for å utnyttet havnene på best mulig måte. 

- Det er en politisk oppfatning at det ligger et stort potensiale for havnesektoren i Vestvågøy, og jeg er glad for at vi nå får en utredning på hvordan vi best kan organisere oss for å ivareta en strategisk og næringsmessig utvikling innenfor sektoren fremover, sier ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy kommune. 

Har du innspill til hvordan Leknes havn bør utvikles? Send det inn til næringsforeningen så kan vi ta det videre til kommunen. 

Rask utredning
I kommunestyrets vedtak fremgår det at dagens praksis med fortøyningstjenester ved Leknes havn fortsetter inntil videre. Kommunedirektøren er bedt om å legge frem en vurdering av ulike organisasjonsmodeller for havnesektoren, inkludert muligheter for interkommunalt samarbeid eller kommunal organisering i et kommunalt foretak (KF). Videre skal det gjennomføres en økonomisk analyse av havneområdet, med fokus på inntektspotensial og gebyrberegning.

Utredningen vil også se på sammenlignbare eksempler fra andre havner for å vurdere hvordan Vestvågøy kan optimalisere sin egen havneutvikling. Forslaget til videre fremdrift skal presenteres for kommunestyret i november, med endelig beslutning i februar.

Les også: 182 ledige stillinger i Lofoten

Fortøyningstjenester Leknes havn.                       
Vedtaket i kommunestyret ble følgende: 
  1. Kommunestyret tar saken til orientering og ønsker å se saken i en større sammenheng. Dagens praksis fortsetter inntil videre
  2. Kommunestyret ber kommunedirektøren å bli forelagt vurdering og beslutningsgrunnlag om framtidig organisering av havnesektoren i Vestvågøy, hvor utviklingspotensialet for havnesektoren i Vestvågøy skisseres både i et havne, nærings, utviklings- og forvaltningsperspektiv.
  3. Hensyn til forvaltning og utviklings behov/muligheter innenfor havneområdet skal vurderes – herunder eventuell kommunal organisering, organisering i KF eller interkommunalt samarbeid, samt forslag til innramming av modell og mulig styreorganisering.
  4. Kommunestyret ber om en økonomisk analyse av havneområdet- med beregning innenfor selvkost og gebyrer, samt eventuelt utvikling/nærings/inntektspotensial.
  5. Kommunestyret ber om sammenlignende eksempler og vurderinger av andre sammenlignbare havner jfr punktene ovenfor.
  6. Kommunedirektøren bes til kommunestyrets møte senest i november forelegge sak med forslag til videre fremdrift og endelig beslutning i kommunestyrets februar-møte.

 
Rammebetingelser

LES FLERE NYHETER