Meny
Næringsforeningen legger bak seg et spennende 2024

Årsberetning for Vest-Lofoten Næringsforening

28.01.2025 | Tekst: Aleksander Nordahl
Vest-Lofoten Næringsforening har lagt bak seg et begivenhetsrikt år, preget av store saker, vekst i medlemsmassen og et sterkt engasjement for regionens utvikling. 
- 2024 har vært et år hvor vi virkelig har sett hva samarbeid kan få til. Næringsforeningen gleder seg til å fortsette arbeidet i 2025, sammen med våre engasjerte medlemmer og samarbeidspartnere. Fremover skal vi skape enda flere muligheter for vekst og utvikling, sier Aleksander Nordahl, daglig leder i Vest-Lofoten Næringsforening. 

Les også: Nytt styre i Vest-Lofoten Næringsforening

Oppsummering: 
Næringsforening jobber aktivt hver dag for å vise frem regionen og mulighetene som finnes her, og ikke minst sørge for at rammebetingelsene for våre medlemsbedrifter er til stede. De siste årene har Vest-Lofoten Næringsforening satt i gang flere gode prosjekter, men noen av prosjektene har dessverre ikke vært finansiert godt nok, og har påvirket økonomien negativt.

Gjennom høsten ble det tatt noen kraftige grep slik at næringsforeningen kan fokusere på det vi gjør best – å styrke rammebetingelsene for våre medlemmer. 

Et av tiltakene som ble gjennomført er å gå fra 100% til 50% stilling for daglig leder. Styret har også vedtatt at næringsforeningen skal si ifra seg prosjektlederansvaret for Høstvekka 2025. Dette skal overføres på en forsvarlig måte og næringsforeningen skal bistå til at overgangen går mest mulig sømløst. Prosjektgruppa til Høstvekka skal være sentral, og det foregår for tiden en diskusjon om hvem som eventuelt kan ta over.

Aleksander Nordahl fra konsulentfirmaet Lofoten Consulting har vært daglig leder av næringsforeningen fra januar 2024. Fra november 2024 gikk en fra 100% til 50%-stilling slik at det er mer i henhold til økonomien til næringsforeningen. 

Gjennom året har næringsforeningen vært involvert i flere saker og prosjekter og her er noen av de største høydepunktene fra året som straks er bak oss:

Medlemsvekst og mer aktivitet
Næringsforeningen nådde i løpet av året 173 medlemsbedrifter, og vi er godt i rute med å nå målet om 200 medlemmer. 
Det er satt mer fokus på aktivitet i kanaler som hjemmeside, sosiale medier og nyhetsbrev, for å lettere kunne vise hva næringsforeningen jobber med. Det ble i 2024 publisert 122 artikler på hjemmesiden, et snitt på i overkant av to artikler i uken. 

Dette har ført til at besøkstallet på vår hjemmeside har økt med hele 53%, fra 14.114 besøk i 2023 til 21.565 i 2024. Dette viser økt interesse og aktivitet rundt det som næringsforeningen jobber med. 

Hver fredag sendes det også ut et nyhetsbrev, og antall mottakere har vokst med 35% til i underkant av 500 mottagere. Vi når nå ut til flere enn noen gang med informasjon, tilbud og oppdateringer. 

Det legges også ut i snitt en eller to innlegg på næringsforeningens sosiale medier, som Facebook og Linkedin. Det er mest aktivitet på Facebook hvor en har over 1.500 følgere. På Linkedin har en tidligere vært inaktiv, men har nå 185 følgere, og en har tatt initiativ til å samle alle i Lofoten som har profil. 

Kampen for sykehuset 
En av de mest engasjerende sakene i 2024 var kampen for å bevare og styrke sykehuset vårt her i Lofoten. En sak som samlet hele Lofoten og vi så hvor sterkt vi står når vi er samlet. Lofoten sto frem med en tydelig stemme i debatten, med fokus på viktigheten av å sikre gode helsetjenester i en region som tross alt ligger der den ligger.

Gjennom samarbeid fikk politikere, bedrifter, foreninger og innbyggere satt fokus i nasjonale medier på viktigheten av sykehuset og ikke minst - fått gjennomslag for å beholde sykehuset. Her kan alle i Lofoten virkelig klappe seg på skuldra, for dette var tidenes lagarbeid. 

Sterk vekst i reiselivet
2024 har vært et rekordår for reiselivet i Vest-Lofoten, med en betydelig økning i antall besøkende. Dette har gitt store ringvirkninger for medlemsbedriftene, spesielt innen overnatting, servering og aktiviteter. VLNF har jobbet aktivt med å legge til rette for samarbeid mellom aktører, og flere nye initiativer er satt i gang for å styrke regionens posisjon som en av Norges mest attraktive reisemål. Det ble arrangert flere møter og arrangement med reiseliv som hovedtema. 

På senhøsten kom det også et forslag om besøksbidrag fra Regjeringen, og her er næringsforeningen aktiv part gjennom flere kanaler og leverte et høringssvar sammen med Vågan og Reine næringsforening. 

Fokus på infrastruktur
Nasjonal Transportplan (NTP) har vært et sentralt tema for næringsforeningen i flere år. Vi har arbeidet for å sikre at Lofoten blir prioritert i utviklingen av nasjonal og regional infrastruktur. Dette inkluderer bedre veier, styrking av fergetilbudet og satsing på miljøvennlig transport. Gjennom møter med politikere og beslutningstakere har næringsforeningen bidratt til å løfte regionens behov, og i år ble vi "belønnet" med en liten seier på E10 og Ballstad Havn. 

Mye jobb gjenstår, men vi er sikre på at vi gjennom neste år vil få gjennomslag for flere gode løsninger i Lofoten. 

Høytidelig besøk 
Et av årets høydepunkter var besøket av tidligere statsminister Erna Solberg, som holdt en inspirerende tale om utvikling og samarbeid i distriktene da hun gjestet åpningen av Lofoten Gründerforum. Hennes besøk satte fokus på de mulighetene og utfordringene Vest-Lofoten står overfor, og ble godt mottatt av både medlemmer og lokalsamfunnet. 

Næringsminister Cecilie Myrseth tok turen til Lofoten et par ganger i år, hvorav en av de var på vårt arrangement om "kvotemeldingen" i Svolvær. Hun var da fiskeriminister og kom hit for å orientere om den nye meldingen. 

YOU-messa
Den årlige Yrkes- og utdanningsmessen ble avholdt i Lofothallen 7. -8. november med deltakelse av over 80 bedrifter og utdanningsinstitusjoner. Messen er et samarbeid mellom Vestvågøy kommune, Vest-Lofoten Videregående skole og Vest-Lofoten Næringsforening.

Næringsforeningen deltok aktivt i forberedelser og gjennomføring av messen og vi vil rette en stor takk til våre medlemsbedrifter som ser nytten av messen, hvor elever i grunnskolene i Vest-Lofoten og ved Vest-Lofoten videregående er på besøk. 

Nytt av året, etter påtrykk fra VLNF, ble foreldre og elever invitert til å besøke messen på kveldstid. Arbeidet med YOU-messen 2025 er så vidt startet og skal avholdes 6. – 7. november 2025. VLNF inntar en sterkere rolle i det fremtidige arbeidet med å gi informasjon og jobbe med rekruttering til våre medlemsbedrift og til offentlig og privat virksomhet i hele Lofoten.

Lofoten Næringsforum 
Vest-Lofoten Næringsforening samarbeider tett med de andre næringsforeningene i Lofoten, blant annet gjennom Lofoten Næringsforum. På vårparten ble det avholdt årsmøte for Lofoten Næringsforum på Røst, hvor Vest-Lofoten Næringsforening tok over daglig ledelse for det neste året. 

Gjennom året har det blitt etablert en bedre dialog mellom lederne i næringsforeningene, hvor det blant annet er ukentlige møter. Forumet er også samarbeidspartner på ulike prosjekter som NTP, turistskatt og Lofotkonferansen. Styrelisten Lofoten ble også etablert som et samarbeid. 

Styrelisten Lofoten 
Styrelisten Lofoten er en digital plattform og møteplass som kobler lokale bedrifter i Lofoten med kvalifiserte kandidater til styreverv. Verktøyet er gratis og ble initiert av Lofoten Næringsforum og fikk med Formue og Egga Utvikling på samarbeidet. Målet er å profesjonalisere styrearbeidet i regionen ved å tilrettelegge for økt kompetanse, mangfold, og bærekraftig utvikling i næringslivet.

I 2024 har Styrelisten fortsatt fokus på å øke kvinneandelen, inkludere yngre kandidater, og tiltrekke seg personer med internasjonal erfaring. Det er blitt avholdt lanseringsmøter på Leknes og Svolvær, samt at det sammen med Egga ble lansert et styrekurs i Lofoten. Det produseres også artikler om de ulike styrekandidatene som publiseres på hjemmesiden. 

Høstvekka                                                                                              
Høstvekka 2024 må anses som en suksess. Ok vær kombinert med et stort utvalg av aktiviteter, boder, mat og musikk skapte en stemning i hele Leknes som hørtes langt utover Lofoten. Totalt kan regner en med at flere tusen mennesker var innom Høstvekka. 

Høstvekka består av tre deler, markedsdagene og fagkonferansene hvor næringsforeningen har ansvaret, samt Lofoten Countryfestival. Markedsdagene er det som skjer ute i Leknes sentrum mens fagkonferansene arrangementer som er ment å gi et faglig kompetansepåfyll til innbyggere i Lofoten. Fagkonferansene arrangeres i stor grad på Meieriet Kultursenter. 

For at markedsdagene skal kunne arrangeres, er det et behov for å organisere Leknes sentrum slik at det ikke er biltrafikk i perioder. Det er en stor rigg som skal settes i stand, blant annet så må det være patruljerende politi pga den store folkemengden som er i Leknes Sentrum den dagen. Arrangementet Høstvekka er blitt såpass stort at mye av arbeidet som blir gjort bør formaliseres skriftlig og settes inn i et system slik at arrangementet kan bli mer profesjonelt. 

I 2024 ble det en ekstraregning for Høstvekka i forbindelse med strengere krav til strøm til markedsgata. Ekstraregningen ender på rundt kr100.000,-. Dette er en kostnad som ikke vil bli like stor i påfølgende år. 

Høstvekka har fått bistand av solide samarbeidspartnere som Lofoten Countryfestival, Lofoten Brann- og redningsvesen, Politiet, Magne Torheim As, Vestvågøy kommune, Lent Utleie, Lofoten Tekniske, Vest-Lofoten EL, Lofot-Entreprenør, Østbø og flere. Flere av disse bidrar med ren dugnadsinnsats, men noe må kjøpes inn av tjenester.

Høstvekka har en ambisjon om å være et regionalt arrangement, som tiltrekker seg folk fra utenfor Lofoten. Lofoten Countryfestival bidrar i stor grad til dette, mens Høstvekka har noe større utfordringer med å tiltrekke seg folk utenfor regionen. 

Det ble i 2024 satt litt større søkelys på mediearbeidet, med mål om at også regionale medier skulle omtale arrangementet. Tidligere år har det vært lokale medier som har dekket arrangementet. I år ble det noe større suksess i og med at NRK lagde både artikler til nettsiden og ikke minst til TV. For at arrangementet skal vokse videre er synlighet eksternt viktig, ikke minst for å synliggjøre arrangementet for mulige økonomiske bidragsytere.

Styret har som nevnt, valgt å se om andre kan ta over prosjektlederansvaret. Dette skyldes i all hovedsak at det er mye arbeid som kreves for å arrangere Høstvekka, og at økonomien til næringsforeningen er for usikker til at en kan ta på seg en slik rigg i 2025. Det ble også gjennomført en medlemsundersøkelse i august 2024 som viste at medlemmene ikke mente Høstvekka var noe næringsforeningen skulle ha ansvaret for. 

Økonomi
Årsregnskapet viser driftsinntekter på kr 2.508.335, og driftskostnader på kr 2.960.370, Dette gir er negativt driftsresultat i kr 453.089, -. Egenkapitalen består i hovedsak av leverandørgjeld. 

Kort oppsummert står næringsforeningen foran en utfordrende økonomi, både med tanke på likviditet og negativ egenkapital. For å løse likviditetsutfordringene er det satt i gang flere tiltak og kutt er iverksatt, men det kreves ekstra midler inn for å rette opp økonomien på sikt. 

På inntektssiden er det økning på medlemskontingent, grunnet flere medlemmer og oppdaterte tall fra medlemmene på antall ansatte. 

På kostnadssiden er det stort sett større ikke-finansierte prosjekter igangsatt i 2023 som sørger for et ekstraordinært tap i 2024. 

Styret er av den oppfatning at resultatregnskap og balanse gir fullstendig informasjon om foreningens resultat og stilling, og herunder gir et rett bilde av virksomheten.




Leknes, 28.01.2025
På vegne av styret:

Arne Reiersen                                                          Aleksander Nordahl
Styreleder                                                                Daglig leder


 
Generelt

LES FLERE NYHETER