Kunnskapsbanken viser at mer enn én av tre boliger i Nord-Norge leies ut, brukes som fritidsbolig eller står tom. "/>
Meny
Reine er en av Norges mest populære reisedestinasjoner.

Halvparten av eneboligene i Moskenes er fritidseiendommer

17.09.2024 | Tekst: Aleksander Nordahl
En ny rapport fra Kunnskapsbanken viser at mer enn én av tre boliger i Nord-Norge leies ut, brukes som fritidsbolig eller står tom. 
Ved å sammenstille opplysninger fra ulike offentlige registre har Kunnskapsbanken satt opp en oversikt over hvem som bor i de ulike boligene i Nord-Norge. Denne oversikten viser at andelen der eieren ikke bor i eneboligen er høyest i Moskenes med hele 47%. Dette er mye høyere enn de andre lofotkommunene Flakstad (36%), Røst (35%), Værøy (34%), Vågan (27%) og Vestvågøy (25%), 

- Tallene er veldig høye men ikke overraskende. Vi er utrolig heldige som har turismen, men det medfører samtidig noen utfordringer som vi må ta på alvor og finne en løsning på. Det at så mange eneboliger leies ut på korttidsutleie gjør for eksempel til at mange bedrifter sliter med å finne bosted til sine ansatte, sier daglig leder Aleksander Nordahl i Vest-Lofoten Næringsforening. 

Om en ser på småhus, som det finnes omtrent 7.900 av i Nord-Norge, er andelen der eier ikke bor i huset selv oppe i 100% på Værøy! 

Få ukentlig nyhetsoversikt fra næringsforeningen: Meld deg på Nyhetsbrevet vårt!

Hovedfunnene som Kunnskapsbanken trekker frem er: 

1. I Nord-Norge er det rundt 25.000 boliger der eieren ikke bor selv. Disse boligene leies ofte ut på korttidsbasis, brukes som fritidsboliger eller står tomme.

2. I de nordligste fylkene er andelen boliger der eieren ikke bor høyere enn landsgjennomsnittet (30%), med Finnmark på 37 prosent, Troms på 36 prosent og Nordland på 33 prosent.

3. Korttidsutleie, som gjennom Airbnb, har vokst i Nord-Norge, spesielt på grunn av økt turisme og sesongarbeidere. Dette har bidratt til økt press på det ordinære leiemarkedet, der mellom ni og 11 prosent av boligene brukes til korttidsutleie.

4. Andelen eiere som bor i sine egne boliger varierer mellom boligtyper. Eksempelvis bor 77–78 prosent av eierne i eneboliger i Nord-Norge selv i boligen, mens andelen er betydelig lavere for leiligheter. Kun 24 prosent av leilighetseierne i Finnmark bor i sin egen bolig.

5. Spesielt for leiligheter er utleiemarkedet stort. I Nordland og Troms bor henholdsvis 61 og 60 prosent av leilighetseiere ikke i egen bolig, mens andelen er 76 prosent i Finnmark.

Mer informasjon finner du hos Kunnskapsbanken: Stort utleiemarked i Nord-Norge
Rammebetingelser

LES FLERE NYHETER