
Vedrørende Restaurant og matfag ved Vest-Lofoten vgs
Samtidig registrerer vi meget begrenset elevsøkning til restaurant og matfag samt kokk og servitørfag ved Vest-Lofoten videregående skole for kommende skoleår. Her er det et betydelig gap mellom elevenes valg og behovet for arbeidskraft/arbeidsmulighetene i det lokale arbeidsmarkedet.
Denne situasjonen har forverret seg over tid, hvor vi ser at det stadig utvikles flere helårlige arbeidsplasser innenfor reiselivsnæringene i regionen, mens ungdom som søker til fagopplæring i noen av næringens viktigste yrker blir stadig færre. Her må alle gode krefter samarbeide for å snu en uheldig utvikling for hele Lofoten.
Vest-Lofoten Næringsforening har tatt initiativ til et forprosjekt der vi i samarbeid med Vest-Lofoten Videregående Skole har kartlagt utfordringer og behov når det kommer til rekruttering til restaurant fag. Vi har fått på plass ytterligere finansiering og ønsker sterkt å fortsette det påbegynte arbeidet. Vi vil understreke at på kort sikt må det finnes alternative og smidige opplæringsløsninger som medfører at de elevene som for kommende skoleår har søkt til de aktuelle opplæringstilbudene ved Vest-Lofoten videregående skole får mulighet til å gjennomføre sin ønskede utdanning ved skolen og/eller i samarbeid med aktuelle lokale bedrifter.
For å bedre rekrutteringen til restaurant og matfag ved Vest-Lofoten videregående skole for fremtiden må flere og mer grunnleggende tiltak iverksettes. Generell markedsføring er neppe tilstrekkelig for å snu en uheldig utvikling og vi er helt avhengige av langsiktighet i innsatsen. Vi foreslår at skolen, i samarbeid med skoleeier (Nordland fylkeskommune), lokale reiselivsbedrifter og bransjeorganisasjoner gjennomfører en opplæringskonferanse rettet spesielt mot rekrutteringsutfordringene innenfor restaurant og matfagyrkene i regionen, og hvor en i fellesskap søker å komme frem til aktuelle og nyskapende tiltak.
Siden reiseliv er en av hovednæringene i Lofoten, og med sterk vekst, bør også kommunene og aktuelle næringslivsorganisasjoner inviteres med for eventuelt å kunne bidra med rekrutteringstiltak, stipendordninger e.l.
I samarbeid mellom næringslivet, skolen (Vest-Lofoten videregående) og Nordland fylkeskommune er vi overbevist om at det finnes løsninger som både sikrer rekruttering til utdanningstilbudet ved skolen og sørger for god og kvalifisert arbeidskraft til en av regionens raskest voksende næringer.
Vest-Lofoten Næringsforening, Vågan Næringsforening, Destination Lofoten og Lofoten Mat ber på vegne av mat og reiselivsnæringen både skolen og skoleeier arbeide aktivt og nyskapende for å sikre fremtidig rekruttering til utdanning i restaurant og matfag, samt sikre godt kvalifiserte medarbeidere til reiselivsnæringene i Lofoten.
Leknes, 27. mars 2023
Vest-Lofoten Næringsforening, Sten Roger Sandnes
Destination Lofoten, Liv Renate Samuelsen
LofotenMat, Bjørg-Elin Kärn
Vågan Næringsforening, Thor Helge Jensen
Generelt